El bou de foc (1974)

 

 

   

El bou de foc (1974)

 

 

[Primera part, capítol VI]

 

No hi havia ningú, al Bar Talisman. La dona, amb els braços recolzats sobre la barra, tot el cos tirat endavant, el mirà amb des­confiança. L’esquena i el cul dins l’espill dels prestatges de les botelles, un cul ample i rodó com en el quadro aquell de la Història de l’Art per fascicles, només que l’espill no és tan gran i la dona és més vella, rossa tenyida amb els ulls pintats, una gran ombra blava verdosa i la boca molt molt exagerada, pensa, es pinten tant perquè volen semblar més joves, però aquesta deu estar retirada, si no no faria de cambrera de barra un divendres de matí. Igual que en el quadro aquell famós de Monet, o Manet, encara els confonc, els impres­sionistes. La diferència és que no hi ha ningú, al Bar Talisman, i que es poden llegir perfectament els noms de totes les begudes, de les botelles de colors que hi ha darrere de la dona a banda i banda de l’espill.

     «És molt millor de matí», li havia dit Josep Ma­ria a l’oficina, «i si pot ser divendres», ell ja té pràc­tica, i deu tindre raó que tot és qüestió de decidir-se. La primera vegada fa vergonya, no saps què fer, havia dit, però després ja hi vas com la cosa més natural del món, passa com tot. «Els divendres de matí no hi ha ningú, i les que s’acosten pels bars és que van curtes de diners, i estan molt més de cara. Els dissabtes, com que la gent ha cobrat, demanen molt més, i volen acabar de pressa, per fer-se’n tants com poden.»

     Es va asseure i deixà la cartera a terra. Trobà les ulleres una mica entelades i es va posar a nete­jar-se-les amb el mocador, n’hauria d’haver agafat un de net. Li van caure, i la dona de la barra el mi­rava ja amb més estranyesa que desconfiança, no s’han trencat, respirà, ja se sentia la cara vermella, la dona de segur que pensa que té vergonya, és la primera vegada, és un principiant, de segur que ho pensa, tal com em mira, és millor que me’n vaja. Però hauré de demanar alguna cosa. Em quedaré, ja ho he decidit, i em quedaré, si no ho faig avui no ho faré mai.

     «Una ginebra.»

     «¿Preparada o sense preparar?», digué la dona, sense moure el cul ni alçar els colzes del taulell. ¿Preparada o sense preparar? Josep Maria li ha­via dit que, si volies, et posaven unes pólvores a la beguda que et donaven més força, però que ell ma­teix no s’havia atrevit mai a provar-ho, i que en tot cas,

     «No, no... sense preparar, sense preparar.» La dona es redreçava lentament, es girava, allar­gava el braç, agafava la botella blanca, i entrà ella, alta, plena, ben feta, la falda que li ho marcava tot per baix i el suèter que li ho marcava tot per dalt. Sentí com s’encongia, les mans li volien tremolar, no sabia què fer amb les mans, damunt de la taula no les podia tenir, que es veien massa els nervis, i sota la taula tampoc, que elles podien pensar... Por­tava una bosseta menuda, amb una cadena metàl·lica, i se’l quedà mirant des de la porta amb el cap mig inclinat, fent ballar la bosseta.

     «La seua ginebra..., sense preparar.» Ho diu com de burla, de segur que es burla de mi, i mirava l’al­tra, com volent explicar-li quina classe de pardal ha­via anat a caure.

     S’alçà i anà cap a la barra, mirant de fer el pas segur, la ginebra li donaria coratge, era un home, i ho havia de demostrar, m’ho he de demostrar a mi mateix. Avui. Begué un glop i mirà mig de reüll. Era jove, i no anava massa pintada, tenia la cara relaxada i fresca, el cabell fosc, llarg i solt. La cope­ta del líquid transparent començà a ballar-li en els dits, se l’acabà d’un segon glop i els llavis li van que­dar humits, ella se li havia acostat.

     «¿Puc... convidar-la a alguna cosa, senyoreta?» Ja estava fet. Ara ja estava fet, ara vindria una cosa darrere de l’altra, tot al seu moment. Allà al costat de la tauleta estava la cartera amb les mostres i els talonaris. Havia fet el dia anterior la meitat de les visites que li tocaven avui i, les altres, les faria després de dinar. Ningú no s’adonaria de res. Havia anat a la barberia i s’havia fet tallar el cabell. Ara ja no el parava ningú.

     «No, gràcies. No m’agrada beure de matí.» Es quedà desconcertat un instant. Que potser no volia... O no eren hores de treball. Però Josep Ma­ria li havia dit que els divendres de matí... O espera­va algú,

     «¿Que espera algú?»

     «No, no.» Digué ella. Somrigué.

     No passava res, endavant. Simplement és que ara no vol beure.

     «¿Puc, puc, acompanyar-la?»

     «Jo aniré davant. Vostè em segueix.» Es girà cap a la porta, li va fer un somriure i un senyal amb el cap. Ell pagà la ginebra i deixà el canvi. La dona de la barra li va fer l’ullet:

     «Bona xica, ja veurà. Quedarà content.»

     El carrer del Torn de l’Hospital estava tranquil, feia sol, roba estesa als balcons, tests de flors a les finestres, dones en bata, les onze del matí. Camina­va a poc a poc, la cartera a la mà, ella anava vuit o deu passes davant, sense pressa. En arribar, es girà a veure si la seguia. Entrà i l’esperà dins.

     Pujaven per l’escala fosca i estreta sense dir res, els ulls clavats en aquella forma rodona i dura que ondulava a dos pams de la seua cara. Ja hem arri­bat, no m’ha vist ningú tot anirà bé, i està molt bona és jove no és una d’eixes putes velles i repintades.

Els obrí una dona menuda, vella, amb bata de flors, mala cara i sense pentinar. Ella es girà. «Vint-i-cinc pessetes, per l’habitació.»

     «¿Eh? Ah, sí, sí. .. » Li va donar les vint-i-cinc pessetes. La dona el mirà amb disgust. Ella li digué acostant-li la cara a l’orella,

     «La propina.»

     Furgava les butxaques sense trobar cap duro solt. Ja deuen haver comprès que és la primera vegada, que no sé com van aquestes coses. Buscà uns al­tres cinc duros i li’ls va donar a la vella, que se’ls posà a la butxaca sense dir res, i desaparegué pel corredor.

     El llit estava en un angle, sense capçalera, cobert només amb una vànova de flors descolorida. La fi­nestra donava a un celobert i ella va córrer la corti­na. Entrava una mitja claror bruta, les olors de les cuines i les veus de les dones i de les ràdios. Només dues cadires de fusta fosca i, en un racó, el bidet sense aixeta. Entrà la vella amb un poal i una to­vallola.

     «Ací tens l’aigua. No està massa calenta.» Ni el va mirar.

     Es va traure la cartera de la butxaca, ara hauré de pagar, i li donaré més del que em demane, que no pense...

     «Quant...»

     «No, no, després, després; ja m’ho donaràs després.»

     Allò el va reconfortar, no deu ser com totes, vol que fem les coses bé, que no pense en els diners. Es­tava plantat sense saber què havia de fer, vora la finestra. Ara ja està, ara hauríem de parlar, dir-li que m’agrada, abraçar-la, dir-li que m’agrada i que... Ella s’havia tret els ganxets del cabell, i ara abocava la meitat d’aigua del poal en el bidet.

     «Espera un instant. I no mires ara, ¿eh?»

     No duia calces. Es va llevar la falda ràpidament, i les braguetes. Negres. Es rentava, eixarrancada so­bre el bidet.

     «M’agrada anar ben neta, ¿saps? La primera cosa que faig és dutxar-me cada matí.» Amb les cames obertes, mig ajupida, s’eixugava amb la tovallola en­tre les cuixes, d’esquena a ell. I no sentia res, ni cu­riositat, ni excitació, ni res. Ja està. Una dona, i la veig, tot, el cul, les cuixes, tot. No sentia res.

     «¿Què fas, que no t’has despullat encara, home? Vine, jo t’ajudaré.» Es deixava fer. Li va llevar la corbata, l’americana, li descordava la camisa. Li aga­fà la cara amb les mans i el mirà als ulls:

     «¿Que no t’agrade?»

     «Sí, sí...» No podia pensar.

     «Ajuda’m, ¿vols?» Lluitava amb el fermall del sostenidor. Negre també, com les braguetes. I no em tremolen els dits, ja està, ara ja està tota nua, despu­llada, davant de mi. No sé com pot ser. No sentia res, deu ser l’ambient, l’empaperat brut de les pa­rets, la idea, el pensament que he hagut d’arribar ací com a única manera de poder... Però és una dona, i està nua davant de mi, és jove i hauria d’agra­dar-me, és una dona, és, deu ser que açò és tan trist. O la vella aquella. O el bidet. O,

     «Va home, va, acaba de despullar-te i vine al llit.» No podrà ser no podrà ser ja tenia por jo que no podria, però no hi ha cap motiu, si tantes vega­des només d’imaginar-m’ho ja em pose, estic fent el ridícul. Deixava els pantalons damunt de la cadira, si em gire, si em lleve els calçotets, ella pensarà que jo no,

     «¿Véns o no véns? Va, vine al llit, preciós, vine que Encarnita et posarà ben calentet.»

     ¿Ho diu perquè té ganes o per fer l’ofici només? Encarnita, ha dit que li diuen Encarnita. ¿Deu ser el nom de veritat o el nom de batalla?

     «¿Et diuen Encarnita?»

     «Sí, preciós, Encarnita. Gita’t al meu costat, que te’n recordaràs de mi.»

     Tot era qüestió de començar, si es gitava, ella ja sabria què fer, i tot aniria bé. Es va estirar al seu costat, tenia la pell fresca, ella l’abraçava i li mosse­gava el coll, li mossegava l’orella. Técnicas de la vida sexual, Dr. Raymond Jolivet, pensà, edició sud­americana. Li l’havia deixat Josep Maria, que sabia on trobar aquells llibres. Ara jo he d’excitar-la a ella, i si ella es posa calenta i ho fa amb ganes, tot anirà bé, encara pot anar bé.

     «No, no, amb la boca oberta no m’agrada que em bese ningú. No ho dic per tu, saps, que ja es veu que vas molt net.»

     El que cal és excitar-la, que s’oblide que està fent l’ofici, això el punt on les dones, allí. Això deia el lli­bre, això diu, intentava buscar amb la mà. Si el trobe, «No, no, no em toques per ací baix. No m’agra­da que em toquen així». Li retirà la mà suaument. «Deixa’m fer a mi.»

 

 

     Perdut. Ara ja no sabia què havia de fer. No ser­via de res. No valia la pena. Ella s’esforçava, feia el seu treball, era una puta, en definitiva, ¿o és que podia esperar una altra cosa?, ¿que ella s’adonés que ell era diferent dels altres?, ara ja de segur que no hi ha res a fer. Coses que ell no havia imaginat mai, que no havia llegit mai en cap llibre, ella intentava totes aquelles coses que ell ni sabia que es podien fer, ella damunt, d’esquena, agenollada, i al sostre hi havia aquella taca d’humitat inevitable, que li recordava inevitablement la figura d’alguna cosa. Ella es cansà d’afanyar-se inútilment i es deixà caure al seu costat.

     «Mira, fill, si hui no estàs en forma, o no tens ganes de res, no sé per què has vingut.»

     No va contestar. S’alçà del llit i va començar a vestir-se.

     «Si vols, podem esperar; ens fumem un cigarret i tornem a començar, ¿vols? Però li haurem de pa­gar cinc duros més a l’ama: ja ha passat la mitja hora.»

     Ell va fer que no amb el cap. La noia es va alçar també, sospirà, i ja es posava les braguetes negres i el sostenidor, la falda, el suèter tan just, ja no es­tava nua. Pensà que en realitat sí que li agradava, que valdria la pena d’intentar-ho un altre dia amb ella mateixa, ara que ja la coneixia, de segur que la segona vegada sí que aniria bé. Encarnita.

     «Encarnita...»

     «¿Què? Ah, sí. Són cent pessetes.» Cobrà i apa­gà el llum.

 

 

Pàg. 59-66 de l’edició de la col·lecció “El Grill” (València: Tres i Quatre, 1992)

 

 

Joan F. Mira

El bou de foc

València: Tres i Quatre, 1974 (reed. 1992)

 

R. Ventura Melià: “El bou de foc”: realisme i mite

La primera part de l’entrevista de Daina també tracta sobre El bou de foc

 

 

Tornar a la pàgina anterior Pujar